الأحد، 15 يناير، 2012

New Stobhill Hospital / Reiach And Hall Architects Stobhill

 

New Stobhill Hospital / Reiach And Hall Architects 

Architects: Reiach And Hall Architects
Location: , England
Structural engineer: SKM Anthony Hunts
Client: Balfour Beatty Construction Ltd / Canmore Partnership / NHS Greater Glasgow and Clyde
Main contractor: Balfour Beatty
Project area: 28,000 sqm
Project year: 2006
Photographs: Reiach And Hall Architects

© Reiach And Hall Architects
New Stobhill Hospital, designed by Reiach and Hall Architects for NHS Greater Glasgow and Clyde, represents the first of its kind to open in Scotland. Procured under PPP, the brief was for a true ACAD (ambulatory care and diagnostic) facility. The ethos behind the project is that the patient comes first: all medical tests and consultations will be carried out on the same day on the same site if possible, and if a medical procedure is required, the patient will be given a fixed appointment date there and then.

© Reiach And Hall Architects
Working with Balfour Beatty Construction Ltd, Glasgow Healthcare Facilities Ltd and NHS Greater Glasgow & Clyde the £80 million New Stobhill Hospital is a hospital containing over 20 departments accommodating general day surgery, ENT, gynaecology, urology, renal dialysis as well as outpatient clinics, diagnostic services and therapy care.

plan 02
Part of the existing Stobhill Hospital campus in a semi-rural location adjacent to Springburn Park in North Glasgow, New Stobhill will serve over 2,000 patients a day and provide around 80% the services of a district general hospital.

© Reiach And Hall Architects
Stobhill Hospital is loved by local residents. Dr Jean Turner was elected to the Scottish Parliament on a single issue manifesto to prevent its closure. To maintain an orientation towards this institution, New Stobhill sits adjacent to the existing. A canopy reaches out enclosed by built form.

axometric
The patient enters a full length, full height, glazed, public arcade awash with natural light with a visible exit ahead easing the transition. The reception is immediately visible, and from it any department can be pointed out. All vertical circulation is at the centre of the space. The arcade is the civic heart of the hospital and, hosting a café which apparently serves the best coffee in the area, has become a place for local folk to meet and visit. New Stobhill has a deceptively simple diagram – two blocks of accommodation, the north treatment block and the south consulting block, connected by the public arcade. The design delivers flexible and adaptable clinical and staff environments and uses construction capable of alteration and extension. The entire top floor is devoted to staff accommodation – generous changing areas, bright offices, staff canteen with a roof terrace and stunning views to the Campsie Hills.

© Reiach And Hall Architects
Energy efficiency has been wholeheartedly embraced and a NEAT rating of "Excellent" was achieved. Lighting systems and maximizing potential for daylight minimises energy consumption. Re-heat exchanger circulates plant room hot air.


ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق