السبت، 13 أبريل، 2013

Heidelberg Castle Visitor Centre

Heidelberg Castle Visitor Centre
Besucherzentrum Schloss Heidelberg
08©stefan-müller_large
Heidelberg Castle ranks as one of the most important Renaissance buildings north of the Alps. Having been partially destroyed during the Thirty Years' War, and on many occasions since, the castle was abandoned altogether in the eighteenth century. Today the famous ruin serves as a museum. Receiving more than one million visitors a year, it is one of the country's top tourist destinations and makes a lasting impression on international tourists visiting Germany.

28©stefan-müller_large
The purpose of the visitor centre is to familiarize guests with the castle before they proceed to the castle proper. The visitor cen- tre showcases the castle's history as well as orientating guests so as to ensure a trouble-free visit. In May 2009, Max Dudler's design prevailed in the architectural selection procedure. The visitor centre's foundation stone was laid in summer 2010, making it the first new building to be constructed at Heidelberg Castle for more than four hundred years. This building shows how the contemporary architecture of Max Dudler is rooted in history. At the same time, its abstract form underscores both the grandeur and actuality of this German cultural monument.
33©stefan-müller_large
The new building is situated outside the old defensive ring wall, at the entrance gate to the castle and garden (Hortus Palatinus). The narrow strip of land chosen for the new structure lies between a small garden house and a saddle store built in the reign of Frederick V. The building backs onto a seventeenth century retaining wall which shores up the park terraces above. With its building lines following those of its neighbours, the sculpturally designed visitor centre structurally completes this small ensemble of buildings in the forecourt area.
24©stefan-müller_large
In architectural terms, the building blends in with the surrounding historical fortifications through its re-interpretation of elements of the existing site's architecture. The window embrasures, for example, are set more than two metres into its walls, echoing the large-sized apertures that can be seen in the neighbouring saddle store. The windows of the visitor centre are positioned according to the building's interior requirements and also offer visitors new visual relationships with the entry building and garden outside. The popular Elisabeth Gate in particular can be seen from many parts of the interior. The façade's deeply-set embra- sures are made possible because of the special layout of the building: the broad expanse of its exterior walls hide a number of small side rooms and a stairwell. Like pockets (French: poches), these interior recesses offer space for display cabinets, shelves and seating areas, while the centre of the narrow building remains open.
25©stefan-müller_large
For the façade, local Neckar Valley sandstone has been machine-cut to form a monolithic wall of roughly-cut blocks with joins that are barely visible. This masonry detailing is a contemporary re-interpretation of the historical retaining wall, with its hand-cut, undressed stonework. Unlike the heavy relief of the building's exterior, the surfaces of its interior are smooth. The large window panes are fitted flush with the white plastered walls, as are the lighting panels set into the white plastered ceilings. The floor consists of a light blue polished terrazzo. All the fixtures and fittings in the recesses, as well as the doors and other furnishings are made of cherry wood.
13©stefan-müller_large
Ensuring a smooth flow of large numbers of visitors was a particular challenge posed by the architectural brief. Dudler's design solves this with its ingenious 'architectural promenade' through the building: visitors proceed from the entry hall through to the educational room, then up onto the roof terrace with its elevated views of the castle before exiting via the exterior stairs at the rear of the building to begin a tour of the castle proper. In this way, the full potential of this small building is realised, ensuring it has both multi-purpose usage and allows the maximum throughput of visitors.
02©stefan-müller_large
39©stefan-müller_large
16_©stefan-müller_large
17_©stefan-müller_large
18_©stefan-müller_large
20_©stefan-müller_large
22_©stefan-müller_large
23_©stefan-müller_large
26_©stefan-müller_large
10_heidelberger-schloss_blick-von-konferenzraum-richtung-schloss©stefan-müller_large
Shb-an-ost_large
Shb-an-nord_large
Shb-an-süd_large
Shb-an-west_large
Shb-details_large
Shb-gr-da_large
Shb-gr-eg_large
Shb-gr-og_large
Shb-lageplan_large
 
Dr. EMAD HANI ISMAEEL
 
                 Ph.D. in Technologies for the Exploitation
                 of the Cultural Heritage .
                 Senior Lecturer in the Dept. of Architecture

                 College of Engineering , University of Mosul 
                 Mosul - Iraq .
 

E-mail:        emadhanee@yahoo.com
                   emadhanee@gmail.com
                   http://emadhani.blogspot.com/
Tel :           +964 (0)770 164 93 74

 

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق