الثلاثاء، 25 فبراير، 2014

Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics

Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics

O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Client Brief
The brief was to bring student facilities together under one roof. The multi-functional building includes a venue, pub, learning café, media, prayer, offices, gym, careers, dance studio and social spaces. The brief asked for the "best student building in the UK" and had the aspiration for BREEAM Excellent rating. The design achieved BREEAM Outstanding.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Planning Constraints
The site lies within the Strand Conservation Area. The context was complex and the site was restricted by surrounding building lines. Specifications were closely monitored by Westminster planners, who supported the ambition for a contemporary design integrated with its setting. Throughout the building process, the planners maintained a commitment to the enduring quality of carefully crafted construction.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Street Life
The site is located at the knuckle-point convergence of narrow streets that characterise theLSE city centre campus. The faceted façade operates with respect to the Rights of Light Envelope and is tailored to lines of sight, to be viewed from street corner perspectives and to make visual connections between internal and external circulation. The brick skin is cut along fold lines to form large areas of glazing, framing views. Analysis of the context has influenced the first principles of a site specific architectural design.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Embodiment
The building is designed to embody the dynamic character of a contemporary Student Centre. The complex geometries of the site provided a starting point for a lively arrangement of irregular floor plates, each particular to its function. Space flows freely in plan and section, with stairs turning to create meeting places at every level.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Construction, Colour and Atmosphere
London is a city of bricks. The building is clad with bricks, with each brick offset from the next in an open work pattern, creating dappled daylight inside and glowing like a lattice lantern at night. The building has the robust adaptability of a lived-in warehouse, with solid wooden floors underfoot. The structure is a combination of reinforced concrete and steelwork. Steel trusses or ribbed concrete slabs span the big spaces. Circular steel columns prop office floors between the large span volumes and punctuate the open floor plan of the café. Concrete ceilings contribute thermal mass with acoustic clouds suspended to soften the sound. There are no closed-in corridors. Every hallway has daylight and views in at least one direction. Every office workspace has views to the outside world. The basement venue is daylit from clerestory windows.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Inclusive Design
The building is designed with accessibility and inclusive design as key considerations. Approaches are step free. Floor plates are flat without steps. Circulation routes are open and legible with clearly identifiable way-finding. Services are located at consistent locations. The central wide stair was carefully designed to comply with standards and details agreed with the approved inspector.
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
International Competition Winner June 2009
Completed December 2013
Works currently underway on pedestrian street landscape, due for completion June 2014 Area 6,100 sqm
Construction Budget £24,115.00
O'Donnell + Tuomey   Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
Consultants
Structural Engineer: Dewhurst Macfarlane and Partners / Horganlynch Consulting Engineers 
Services + Environmental Engineer: BDSP
Security / Fire / Acoustics / Transport & Logistics / Venue: Arup
Catering:Tricon Foodservice Consultants
Access:David Bonnett Associates
Archaeology: Gifford
Project Manager: Turner & Townsend
Quantity Surveyor: Northcroft
Planning Consultant: Turley Associates
Party Wall Consultant: Anstey Horne
Building Control Consultant: Carillion
CDM Coordinator: Gardiner & Theobald
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects —   Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London   School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London   School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects —   Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey   Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre,   London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
O'Donnell + Tuomey Architects — Saw Swee Hock Student Centre, London School of Economics
 
 
Dr. EMAD HANI ISMAEEL
 
                 Ph.D. in Technologies for the Exploitation
                 of the Built Heritage .
                 Senior Lecturer in the Dept. of Architecture
                 College of Engineering , University of Mosul 
                 Mosul - Iraq .
 
E-mail:        emadhanee@yahoo.com
                   emadhanee@gmail.com
                   http://emadhani.blogspot.com/
Tel :           +964 (0)770 164 93 74

 

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق